Fading Colours

Fading Colours

To wydarzenie już się odbyło. Może zainteresują cię nasze inne propozycje.

Podobne imprezy znajdziesz w kategorii Rock & Pop.

Varius Manx & Kasia Stankiewicz

Torwar, Warszawa

02.10.2016

''Wehikuł czasu": Sebastian Riedel i Cree i inni

Katowice Miasto Ogrodów Instytucja …

02.10.2016

Fading Colours, topowy zespół polskiej sceny elektro, trance, dark, new wave, prekursor dark trance w Polsce, rusza w dalszą część trasy koncertowej.
Ceny biletów:
    - 25 zł - w przedsprzedaży,
    - 30 zł - w dniu imprezy.

Szczegóły wydarzenia

Zespół powstał w roku 1991. Dwa lata później zadebiutował albumem „Black Horse”, wydanym przez niemiecką wytwórnię Dion Fortune. Płyta zdobyła bardzo pochlebne recenzje w europejskiej prasie muzycznej. W roku 1996 ukazał się entuzjastycznie przyjęty mini-album „Time”, a grupa wystąpiła na festiwalu „Carnival of Souls” w Wielkiej Brytanii.

W 1998 roku Fading wydaje album „I’m Scared of…” z gościnnym udziałem ówczesnego gitarzysty Sisters of Mercy - Andreasa Bruhna oraz słynnej angielskiej poetki/wokalistki Anne Clark. Płyta ta przyniosła zespołowi wielkie uznanie na scenie muzyki niezależnej w Europie, czego przykładem była prezentacja albumu w prestiżowym niemieckim piśmie muzycznym Zillo, w rubryce „Talent of the Month” (5/1998).

W roku 2000 Fading Colours wystąpił na festiwalu M’era Luna w Niemczech, którego headlinerem był Marylin Manson. W tym samym roku wokalistka FC, De Coy została zaproszona przez popularny w Niemczech rockowy zespół Umbra Et Imago do gościnnego udziału w nagraniu singla promującego ich album „Poesia Vampiria”.

W roku 2002 zespół wystąpił na następujących festiwalach: Dark Night w Wiedniu, Gotham w Amsterdamie, Nightbreed Festival na Węgrzech, Castle Party w Polsce. W tymże roku ukazała się również płyta „The Beginning”. Zawiera ona muzykę z pierwszych lat istnienia zespołu, znaną częściowo z albumu „Black Horse”. Niedługo potem ukazał się także sygnowany przez FC remiks utworu Clan of Xymox „There’s No Tomorrow”, umieszczony na singlu promującym nowy album tej grupy. Singiel ten znalazł się na Deutsche Alternative Charts.

W 2003 roku Fading Colours był headlinerem festiwalu Menuo Juodaragis na Litwie.
W roku 2005 ukazała się debiutancka solowa płyta De Coy - „Pleasure for Nothing”.

W 2009 roku zespół wystąpił na festiwalach Castle Party w Bolkowie, Wave Gothik Theffen w LIPSKU oraz jako gość specjalny na imprezie poświęconej Pamięci Beksińskich w ich Muzeum w Sanoku. Jesienią 2009 z ogromnymi sukcesami rozpoczął też pierwszy etap trasy koncertowej COME.

Obecny skład zespołu:
De Coy – śpiew,
Daniel Kleczyński – muzyka i produkcja.

Dyskografia:
1993 – “Black Horse” CD
1996 – “Time” MCD
1998 – “I’m Scared of…” CD
2002 – “The Beginning” CD
2005 – De Coy “Pleasure For Nothing” CD
2009 – “Come” 2CD

Źródło: Materiały promocyjne organizatora

Facebook